Co to są A.G.E.?

Advanced Glication End-Product - Końcowe produkty zaawansowanej glikacji

Czy zastanawiałeś się dlaczego wraz z upływem lat masz coraz mniej energii i dlaczego pojawia się coraz więcej dolegliwości?

Odpowiedzią na to pytanie nie jest wyłącznie Twój wiek, lecz właśnie AGE. Naukowcy i lekarze na całym świecie, po wieloletnich badaniach doszli do wniosku, że związki AGE pełnią wiodącą rolę w całym procesie starzenia.


Skąd się biorą AGE?

AGE powstają kiedy obecny w naszej krwi cukier,morinda_bialko_cukier_age przyłącza się do białek w naszym ciele, bez udziału enzymów (samoistnie). Proces ten nazywany glikacją. Dotyczy on wszystkich organów naszego ciała. Podobny jest on do zjawiska karmelizacji.  Działa destrukcyjnie i toksycznie na nasz organizm. Najbardziej narażony na działanie glikacji jest nasz układ krwionośny, nasze serce, nerki, mózg i oczy. AGE zwiększają również poziom cukru we krwi, powodują wzrost masy ciała, bóle stawów, powodują kłopoty z zapamiętywaniem, niszczą kolagen i elastynę w naszej skórze, przez co skóra rozciąga się, wiotczeje i traci swą grubość. Nasze komórki i narządy wewnętrzne przestają działać. To samo dzieje się z naszym mózgiem.

Słowem glikacja niszczy nasze ciała zarówno od wewnątrz jak i na zewnątrz, zjada nas jak rdza stary samochód.

Nasz organizm posiada naturalną zdolność do wypłukiwania AGE z organizmu, zanim będą mogły spowodować uszkodzenia. Jednak z upływem czasu, jeśli nie powstrzymujemy ich gromadzenia, proces starzenia może zacząć szybko przyspieszać.

AGE pochodzą również z żywności, którą jemy.

wiek_biologiczny_tost_age


Widocznym przykładem, jak powstają AGE jest proces przygotowania tostu. Miękki kawałek chleba jest umieszczamy wewnątrz tostera. Po wystawieniu na działanie ciepła, cukry i białka na powierzchni chleba zaczynają się wiązać. Chleb sztywnieje i staje się kruchy.
W ten sposób powstają AGE. W miejscach, w których chleb został przypalony związków A.G.E. jest najwięcej.

Jednak  nie tylko w grzankach powstają AGE. Możemy znaleźć je w najbardziej typowych potrawach, które większość z nas spożywa regularnie. To głównie wysoko-przetworzona żywność, popularne napoje, produkty smażone, pieczone, grillowane i karmelizowane.

Nie możemy uniknąć AGE w pożywieniu, ale możemy ograniczać ich ilość.

alert-block

Warto zapamietać

AGE – szkodliwe związki w naszym organizmie. Mają wpływ na przedwczesny proces starzenia i mogą być przyczyną wielu groźnych chorób.

Skoro AGE są takie ważne, to dlaczego wcześniej o nich nie słyszałem?

Kilkanaście lat temu nie wiedzieliśmy jeszcze co to ciśnienie tętnicze, cholesterol czy indeks masy ciała BMI. Dzisiaj te badania są powszechne. Chyba nie ma już domu, w którym nie byłoby ciśnieniomierza, za pomocą którego szybko, samodzielnie i nieinwazyjnie zmierzymy ciśnienie krwi. Szybki rozwój nauki umożliwia nam korzystanie z jej osiągnięć, zanim staną się one powszechnie znane i dostępne. Coraz więcej naukowców i lekarzy zajmuje się badaniami nad A.G.E. ponieważ z dnia na dzień, świadomość ich wpływu na nasze zdrowie i proces starzenia jest coraz większa. Pomiar AGE staje się kolejnym ważnym wyznacznikiem naszego zdrowia, oprócz tych, które już dobrze znamy. 

Naukowcy o AGE.

Jak wspominaliśmy, środowisko naukowców wie o AGE od wielu lat, jednak dzięki najnowszym badaniom o AGE mówi się na Świecie coraz więcej. Powstają nowe publikacje, przybywa naukowców, którzy badają ten temat. Poniżej wypowiedź na temat AGE znanej, amerykańskiej dietetyk Pat Bair
Poziom AGE to bardzo ważny marker medyczny, ponieważ decyduje o długości i jakości naszego życia.

PAT BAIRD

dietetyk

Ważne wyznaczniki naszego zdrowia.



Co wpływa na kumulację AGE w naszym organizmie?

  • ■ stres emocjonalny
  • ■ zmęczenie fizyczne, zbyt długi dzień pracy
  • ■ mała ilość snu
  • ■ dieta (pokarmy z dodatkiem cukru, wysoko przetworzona żywność, produkty mączne)
  • ■ sposób przygotowania posiłków (przyrumienione, karmelizowane, mocno przypieczone, lub grillowane pokarmy)
  • ■ nadwaga, otyłość
  • ■ uwarunkowania genetyczne
  • ■ przewlekłe stany zapalne
  • ■ choroby układu krążenia
  • ■ wysoki poziom cukru
  • ■ nadmierne opalanie, ekspozycja na szkodliwe promieniowanie UVA/UVB

Jak mierzymy poziom AGE?

Dzięki wieloletnim badaniom naukowcy skonstruowali urządzenie – Age Reader, który wykorzystując zjawisko fluorescencji, w sposób nieinwazyjny mierzy poziom AGE, oraz podaje statystyczny wiek biologiczny w niespełna 20 sekund. Niezależnie od wyniku badania, powinieneś zadbać o to, żeby w przyszłości poziom ten nigdy nie był wyższy. Pamiętaj, że możesz go obniżyć, tak samo jak zmniejszyć szkody wyrządzone przez AGE. Pozostań w dobrym zdrowiu i żyj młodziej dłużej.

Pokaż komentarze (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress